Život s fobiemi: aneb jak porozumět svým obavám

-
Život s fobiemi: aneb jak porozumět svým obavám
Každý z nás už někdy pocítil strach, ať už z testů ve škole, v noci v tmavé uličce po cestě domů, nebo před pohovorem či důležitým úkolem v práci. Takovéto typy strachu jsou většinou racionální. Například pokud pociťujeme strach z testu ve škole, protože jsme se na něj vůbec nepřipravili, tak si většinou moc dobře uvědomujeme, proč tomu tak je. Většina z nás ale také pocítila tzv. iracionální strachy, zvané jako fobie. Fobie mohou nabývat mnoha různých podob a často nás mohou provázet celým naším životem. Proto se v dnešním článku podíváme na různé typy fobií a představíme si, jak s nimi případně pracovat.

Rozdíl mezi strachem, úzkostí a fobiemi


Běžný strach řadíme mezi emoce očekávání (anticipace). Většinou se tato emoce spouští, pokud vnímáme určitou situaci, předmět nebo cokoliv dalšího jako pro nás nebezpečné a životu ohrožující. Abychom se s aktuálním nebezpečím dokázali vyrovnat, strach spouští různé fyziologické reakce, jako je např. roztažení zorniček nebo zvýšení tepové frekvence, které připravují tělo vyvolat reakce, jako je zmrazení, boj, nebo útěk. Úzkosti se na druhou stranu zaměřují na ohrožující situace, které by mohly nastat v budoucnosti a dávají nám také pocit bezmoci či nekontrolovatelnosti. Fobie poté charakterizujeme jako intenzivní a iracionální strach z konkrétních objektů, situací nebo aktivit. Kvůli těmto intenzivním a iracionálním strachům se lidé s fobiemi často uchylují k tzv. vyhýbavému chování. Snaží se tak vyhnout obavám, které jim způsobují úzkost a značně tak mohou ovlivnit svůj každodenní život. Z tohoto důvodu řadíme specifické fobie nebo např. sociální fobii mezi úzkostné poruchy.

Odkud se berou fobie


Prevalence (výskyt v populaci) fobií se průměrně pohybuje kolem 7,2 %. Přestože jsou ale fobie v populaci celkem rozšířené, maximálně jedna čtvrtina lidí vyhledá odbornou pomoc. První příznaky fobie většina lidí pociťuje již v dětství, avšak kolem 20 roku života tyto příznaky začínají ustupovat a více se znovu objevují kolem 70 roku života, především u žen. Spekuluje se, že za tento nárůst mohou například nečekaná úmrtí našich nejbližších. Vznik fobie ale nemusí být zcela náhodný. Ukazuje se, že jejich vznik může být způsoben traumatickou událostí, obdobně jako u posttraumatické stresové poruchy (PTSD). Roli také hraje např. genetika, prostředí nebo kultura, ve které vyrůstáme.

Typy fobií


Fobie dělíme na celou řadu typů. Doposud známe mnoho unikátních fobií, se kterými mohou lidé denně bojovat. Za nejrozšířenější fobii dnes považujeme sociální fóbii, jejíž výskyt se pohybuje až kolem 22 %. Běžně fobie pojmenováváme jako specifické fóbie, které se dělí např. na strach z výšek (akrofobie), strach z uzavřených a těsných prostorů (klaustrofobie), strach z krve (hemofobie) a injekcí (trypanofobie) nebo strach z létání (aerofobie). Evoluční teorie předpokládají, že se mezi lidmi mohly vyvinout reakce na ohrožení v přírodě. Takovýmto fobiím přezdíváme „biofobie“, které zahrnují např. strach ze zvířat (zoofobie). Mezi nejznámější a pravděpodobně také nejrozšířenější zoofobii řadíme strach z pavouků (arachnofobie). Patří mezi ně ale také strach z hmyzu (entomofobie) nebo strach z ptáků (ornitofobie) a strach ze psů (kynofobie).

Jak tedy můžeme vidět, fobií je kolem nás celá řada, ať už ze zvířat, nebo společenských situací. Ztěžují tak každodenní život mnoha lidem a vyhledání odborné pomoci bývá spíše raritou. Pravidelné docházení na psychoterapie však může úzkosti způsobené fobiemi značně zmírnit. Dnes se na léčbu fobií používá např. psychoterapeutický směr KBT, konkrétně skrze metodu expozice. Pokud cítíte, že máte s určitou fobií problém, určitě se nebojte vyhledat odbornou pomoc a nezůstaňte na to sami.
Correia, R. A., & Mammola, S. (2023). The searchscape of fear: A global analysis of internet search trends for biophobias. People and Nature. https://doi.org/10.1002/pan3.10497

Eaton, W. W., Bienvenu, O. J., & Miloyan, B. (2018). Specific phobias. The Lancet Psychiatry, 5(8), 678–686. https://doi.org/10.1016/s2215-0366(18)30169-x

Garcia, R. (2017). Neurobiology of fear and specific phobias. Learning & Memory, 24(9), 462–471. https://doi.org/10.1101/lm.044115.116

Steimer, T. (2002). The biology of fear - and anxiety-related behaviors. Dialogues in Clinical Neuroscience, 4(3), 231–249. https://doi.org/10.31887/dcns.2002.4.3/tsteimer

Odborníci, kteří vám mohou pomoci

Mgr. Jan Schikora
star star star star star
(37)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 2 roky praxe
Předplatné

Pomáhám s krizovou intervencí, řešením složitých situací, trénováním komunikace a prací se stresem.

Mgr. Taťána Koloničná
star star star star star
(1)
person Dospělí, náctiletí
done 3 roky praxe
Předplatné

"Někdy je toho na nás moc. Jsem tady s Vámi a můžeme si tou cestou projít společně."

Mgr. Denisa Kolouchová
star star star star star
(6)
person Dospělí, náctiletí
done 4 roky praxe

Jsem psychologem ve zdravotnictví v Centru duševního zdraví. V praxi se věnuji zejména pacientům s psychotickým onemocněním, dále také poruchou osobnosti a neurotickými obtížemi.

Mgr. Petra Svatoňová LL.M.
star star star star star
(7)
person Dospělí, náctiletí
done 13 let praxe

Pokud na bedrech nosíte náklad (v podobě nezpracovaných událostí, ublížení, ztrát, opakování chyb apod.) a chcete se ho zbavit, začněte svůj život měnit hned. Ráda vám pomohu.

PhDr. Jana Došlová
star star star star star
(16)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 11 let praxe
Předplatné

“Být šťastný nikdy nevyjde z módy. “ Lilly Pulitzer

Mgr. Kristina Kvapil Varšová
star star star star star
(4)
person Dospělí
done 2 roky praxe
Předplatné

Jsem psycholožka, která se zaměřuje na pomoc v oblastech práce, vztahů, komunikace a také v náročných životních situacích. Své služby poskytuji ve slovenštině/češtině a angličtině.

Podobné články

Tým Mám lékaře – 2. 2. 2023

Přijímací zkoušky na psychologii – kde mohu studovat a jaké jsou moje šance?

Vědní obor psychologie v posledních letech v České republice nabral značně na popularitě a téměř každým rokem...

Tým Mám lékaře – 21. 9. 2022

Insomnie - co jí způsobuje, a jak se jí bránit

Nespavost, či insomnie je jedna z nejčastějších poruch spánku, která postihuje čím dál tím více lidí. Hlavním...

Tým Mám lékaře – 30. 9. 2022

Efekt přihlížejícího – Vražda Kitty Genovesové

Efekt přihlížejícího nebo také „bystander effect“ je sociálně psychologický jev, se kterým se může v životě s...