Vitamíny rozpustné v tucích – jejich význam, a kde je najdeme
Vitaminy jsou nesmírně důležité pro správné fungování organismu, jelikož se významně podílí na metabolismu bílkovin, tuků a cukrů. Svůj význam mají také při výstavbě nových tkání, pomáhají při prevenci proti onemocněním, zpomalují stárnutí a posilují imunitní systém. V dnešním článku se dozvíte, jak se vitamíny dělí a jak jsou pro naše tělo konkrétně prospěšné.
Dělení vitamínů
Podle svých chemických vlastností dělíme vitamíny na rozpustné ve vodě (hydrofilní) a rozpustné v tucích (lipofilní). Toto dělení je podstatné primárně proto, že zatímco vitamíny lipofilní se ukládají v organismu a jejich zásoby vydrží v těle i několik týdnů, hydrofilní se až na výjimku vitamínu B12 v organismu ukládat neumějí, vylučují se močí a je nutné je průběžně doplňovat. V dnešním článku se zaměříme na vitaminy lipofilní.
Vitamíny rozpustné v tucích: A, D, E, K
Vitamíny rozpustné ve vodě: C, B-Komplex (B1, B2, B6, B12 či kyselina listová)
Vitaminy rozpustné v tucích
Vitamin A
Vitamin A je esenciální pro zdravý vzhled pokožky a činnost pohlavních žláz. Svou funkci má také pro dobrý zrak.
Přebytek: praskání a krvácení rtů, podráždění
Nedostatek: šeroslepost, zbrzdění růstu (primárně u dětí)
Zdroje: mrkev, paprika, špenát, máslo, sýry, mléko
Vitamin D
Tento vitamin je v běžné stravě relativně vzácný, jeho nejbohatším zdrojem jsou ultrafialové paprsky, lze jej tedy získat pobytem na slunci. Důležitý je pro zdravé kosti, zuby, svaly, stejně jako pro mozek a srdce.
Přebytek: poškození ledvin, odvápnění měkkých tkání, narušení správného růstu
Nedostatek: svalová slabost, podráždění, křehkost ve stáří, zvýšená citlivost k infekcím
Zdroje: sluneční paprsky, ryby (losos, tuňák, treska), maso, mléko
Vitamin E
Další podstatný je vitamín E, který dodává energii, pomáhá při léčbě křečí, podporuje hojení kůže, dle nejnovějších výzkumů má dokonce antikarcinogenní (protinádorové) vlastnosti.
Přebytek: žaludeční potíže, průjmy
Nedostatek: nervové poruchy, porucha krvetvorby
Zdroje: listová zelenina, chléb, máslo, vejce, kukuřice
Vitamin K
Posledním vitamínem rozpustným v tucích je vitamin K. Významný je především pro srážlivost krve a správnou činnost jater.
Přebytek: není známo
Nedostatek: poruchy srážlivosti krve
Zdroje: zelené ovoce a zelenina, oves, pšenice, máslo, sýry
Vitaminy mají na zdravé fungování těla zcela nezpochybnitelný vliv. Základem jejich příjmu je vyvážená strava, při nedostatku je možné je doplňovat i přípravky z lékárny.
Zaněk, P. (2019a). Co to jsou vitaminy a jaká je jejich funkce. CelostniMedicina.cz. https://www.celostnimedicina.cz/co-to-jsou-vitaminy-a-jaka-je-jejich-funkce.htm
Čr, Ú. (n.d.-b). Vitamin K. NZIP.cz. https://www.nzip.cz/clanek/1133-vitamin-k
ACME domácí péče s.r.o. (2022, March 9). Velký přehled vitamínů a minerálů | ACME domácí péče s.r.o. ACME domácí péče s.r.o. https://www.acmepece.cz/2020/03/10/velky-prehled-vitaminu-a-mineralu/