Tři zlatá pravidla terapie zaměřené na řešení

-
Tři zlatá pravidla terapie zaměřené na řešení

Psychoterapie zaměřená na řešení je jedním z odvětví psychoterapeutických směrů. Jak již název vypovídá, nezaměřuje se tolik na mluvení o problému, ale spíše na to, jak situace bude vypadat, až bude problém vyřešený. Předpokládá, že řeč o problému rozvíjí problém, zatímco řeč o řešení, může rozvíjet právě řešení. Pokud půjdete k psychoterapeutovi, který pracuje v tomto směru, můžete se setkat s otázkami:


Jak to bude vypadat, až nebudete potřebovat terapii?


Podle čeho to poznáte?


Kdo ještě si všimne, že je problém vyřešený?


Co bude první věc, které si všimnete nebo uděláte, až tu nebude problém?

 

Zakladatelem psychoterapeutického směru zaměřeného na řešení je americký psycholog a psychoterapeut Steve de Shazer. Ve své knize Klíče k řešení v krátké terapii (1994) formuloval trojici základních principů přístupu zaměřeného na řešení. Tato trojice je primárně doporučením k vedení terapie, ale je dobře aplikovatelná i v běžném životě:


1. Když něco funguje, dělejme toho více


Pokud si všimnete, že vás v některých momentech problém opouští a je vám dobře, zkuste analyzovat právě tento moment. Co se stalo, co právě děláte, s kým jste? Dalo by se takových chvil zařadit do života více? 


2. Když něco nefunguje, dělejme něco jiného


Například pokud stále analyzujete, co je s vámi špatně a je vám čím dál hůře, nedělejte to. Věci, které vám neprospívají a nemusíte je dělat, zkuste omezit na minimum.


3. Nespravujme, co není rozbité 


Ne vše je třeba spravovat, každý má svůj vlastní, naprosto jedinečný způsob života. Co je pro někoho problémem, může být pro druhého naprosto v pořádku. Pokud věci fungují, zkusme je nechat tak, jak jsou. Co tato situace znamená právě pro vás? 


Náš mozek má tendenci se přirozeně zaměřovat spíše na analýzu toho negativního, co se v našem životě děje. Je to dáno evolučně, kdy zaměření na problém nám poskytovalo větší šanci přežít. V dnešní situaci je ale pro lidský organismus daleko větším problémem chronický stres než přímé ohrožení života. Je tedy výhodné zkusit mozek postupně učit zaměřovat se na analýzu hezkých chvil, namísto těch problémových.


Naši pozornost si lze představit jako kužel světla, který vždy v jeden moment ozáří určitou výseč našeho vnímání. Nelze se soustředit na vše zároveň, jednou ze základních vlastností pozornosti je selektivita – výběrovost. To, co pomyslný kužel světla osvětlí a co nechá ve tmě, je na rozhodnutí vašeho mozku a lze ho i do jisté míry ovlivnit. Co zkusit z vašeho života nasvěcovat záměrně právě to hezké, funkční, a tím toho do života přivolat více? Není to o strkání hlavy do písku a popírání problému, ale rozvíjení vlastních sil a schopností.


Velmi dobrou technikou, kterou může každý aplikovat sám doma, jsou Tři dobré věci.


Zkuste si každý den večer před spaním zapsat tři dobré věci, které se ten den staly, byť by šlo o maličkosti. Může to být taková drobnost, jako že se na vás někdo usmál, svítilo slunce nebo jste si vychutnal svoji oblíbenou kávu. Ale také úspěchy, pochvaly, hezké chvíle, odpočinek. Tímto jednoduchým cvičením můžete mozek naučit zaměřovat se na každodenní fungující okamžiky a začít vnímat, že jich je opravdu mnoho. Může se stát, že to nejprve bude těžké, v některých dnech se může zdát, že se snad ani nic dobrého nestalo. Zkuste ale vytrvat. Jsem přesvědčená, že každý den něco najdete.


Podobně může fungovat Deník vděčnosti.


Zkuste si každý den zapsat do svého diáře, za co jste vděční. Může to být situace, osoba, pomoc někoho druhého nebo prostě to, co vám život dal.


Pocit vděčnosti a schopnost zaměřovat mozek na drobné pozitivní okamžiky jsou základními aspekty prožitku spokojenosti. V rámci psychoterapie zaměřené na řešení mohou pomáhat hledat funkční strategie pro rozvoj takového života, jaký si přejete. A to se vyplatí, ne? 


DE SHAZER, Steve. Klíče k řešení v krátké terapii. Přeložil Pavla DOLÁKOVÁ. Spektrum, 108. Praha: Portál, 2017. ISBN 978-80-262-1244-7.


Odborníci, kteří vám mohou pomoci

Mgr. Jan Schikora
star star star star star
(37)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 2 roky praxe
Předplatné

Pomáhám s krizovou intervencí, řešením složitých situací, trénováním komunikace a prací se stresem.

Mgr. Taťána Koloničná
star star star star star
(1)
person Dospělí, náctiletí
done 3 roky praxe
Předplatné

"Někdy je toho na nás moc. Jsem tady s Vámi a můžeme si tou cestou projít společně."

Mgr. Denisa Kolouchová
star star star star star
(6)
person Dospělí, náctiletí
done 4 roky praxe

Jsem psychologem ve zdravotnictví v Centru duševního zdraví. V praxi se věnuji zejména pacientům s psychotickým onemocněním, dále také poruchou osobnosti a neurotickými obtížemi.

Mgr. Petra Svatoňová LL.M.
star star star star star
(7)
person Dospělí, náctiletí
done 13 let praxe

Pokud na bedrech nosíte náklad (v podobě nezpracovaných událostí, ublížení, ztrát, opakování chyb apod.) a chcete se ho zbavit, začněte svůj život měnit hned. Ráda vám pomohu.

PhDr. Jana Došlová
star star star star star
(16)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 11 let praxe
Předplatné

“Být šťastný nikdy nevyjde z módy. “ Lilly Pulitzer

Mgr. Kristina Kvapil Varšová
star star star star star
(4)
person Dospělí
done 2 roky praxe
Předplatné

Jsem psycholožka, která se zaměřuje na pomoc v oblastech práce, vztahů, komunikace a také v náročných životních situacích. Své služby poskytuji ve slovenštině/češtině a angličtině.

Podobné články

Kristýna Daňková – 14. 3. 2024

„Přecitlivělá“ generace sněhových vloček má výhodu: Řeší své problémy včas!

Uspět v dnešním světě není jednoduché. Žádá si to mnoho. Od těch „správných“ fyzických proporcí, přes perfek...

Tým Mám lékaře – 13. 4. 2023

Smrt Alžběty II. – Proč lidé truchlí po úmrtí slavné osobnosti?

Úmrtí Alžběty II. zasáhlo celý svět a milióny lidí tak začaly truchlit po odchodu jejich milované královny,...

Mgr. Lucie Marcinčínová – 19. 5. 2023

Panická ataka a jiné úzkostné stavy

Duševní onemocnění se v průběhu života vyskytne asi u poloviny z nás. V posledních letech výrazně přibývají n...