Pozitivní i negativní dopady léta na naše duševní zdraví

-
Pozitivní i negativní dopady léta na naše duševní zdraví

Léto je pro mnohé lidi obdobím naplněným sluncem, dovolených, odpočinku a příležitostí potkávat se s přáteli. Nebo naopak obdobím nesnesitelného horka, ztráty režimu a tlaku na to, vytěžit z tohoto období co nejvíc. Bez ohledu na to, do které skupiny se řadíte (možná i do obou současně), léto nepochybně přináší řadu výhod, ale i výzev a negativních aspektů pro naše duševní zdraví. Pojďme si obě skupiny trochu přiblížit. 


Obecné pozitivní dopady léta na duševní zdraví


Větší přísun vitaminu D

Sluneční světlo je klíčové pro produkci vitamínu D, který je důležitý pro naše celkové zdraví, včetně toho duševního. Zvýšená expozice slunečnímu světlu může přispět ke zlepšení imunity, má antioxidační vlastnosti a může působit jako prevence či podpora léčby poruch nálady.


Dovolené a omezení práce

Mnoho lidí si právě v létě naplánuje dovolenou, případně víc omezuje práci přesčas a o víkendech. Vytváří se tak „přijatelná“ záminka pro tolik potřebnou relaxaci a odpočinek.


Sociální interakce

Teplejší počasí a delší dny poskytují více příležitostí k setkávání s přáteli a rodinou. Společenské aktivity jako grilování, festivaly nebo pikniky mohou podpořit pocit propojení s ostatními.


Fyzická aktivita

Léto nabízí více možností pro venkovní sporty a cvičení, což může pozitivně ovlivnit naše fyzické i duševní zdraví. Pravidelný pohyb je známý tím, že se jedná o přirozený prostředek pro zlepšení nálady. A v případě, že se spojí i s čerstvým vzduchem se benefity značně násobí.


Jak jsme ale naznačili, ani v létě není všechno zalito sluncem a existuje i spousta stresorů, se kterými se lidé mohou potýkat. 


Negativní dopady léta na duševní zdraví


Extrémní počasí

Extrémní horko je nepochybně obrovskou zátěží pro naše fyzické zdraví. Nese s sebou ale i podrážděnost, únavu a obecnou nepohodu. Časté jsou i obavy, které se s extrémním počasím pojí – o vlastní zdraví, ze škod, které mohou napáchat silné letní bouřky, či obecně obavy o naši planetu v podobě klimatické úzkosti.


Narušení rutiny

Ačkoli změna rutiny může být osvěžující, pro některé lidi může být narušení denních návyků stresující. Změna jídelníčku, spánkového režimu nebo denních aktivit může způsobit nepohodu a úzkost. Narušení běžného režimu a zvyklostí z důvodu dovolené může být rovněž stresující. Tlak zažívají i rodiče, kterých děti mají prázdniny a je třeba jim zajistit program.


Obavy o vzhled

Letní sezóna je často spojována s větším odhalováním těla, což může vyvolávat nejistotu a stres ohledně fyzického vzhledu. Není neobvyklé, že problematický vztah k jídlu a svému tělu se prohloubí právě během léta.


Sociální tlak

Léto může být obdobím zvýšeného sociálního tlaku, například kvůli očekávání, že budeme trávit více času na různých akcích, s rodinou a přáteli, což nemusí být pro každého příjemné.


Obavy o finance

S předešlým bodem se může pojit i finanční stres. Očekávání, že se zúčastníme různých akcí, zážitků, aktivit, které ale mohou být finančně náročné. Výdaje spojené s dovolenými, zábavou a dalšími aktivitami, či nemožnost účastnit se letních akcí kvůli omezeným finančním prostředkům nás může vystavit obrovskému tlaku.


Léto nepochybně naše duševní zdraví ovlivňuje, ať pozitivně či negativně. To, že se objevují obě stránky je úplně normální. V každém případě je důležité najít rovnováhu a dbát na své potřeby během tohoto období. Netlačte se zbytečně do aktivit, které vám nepřináší radost jen proto, že „se to očekává“. Pokud cítíte, že je toho na vás v tomto období moc, nebojte se požádat o pomoc a konzultovat vaše možnosti s profesionálem, který vás může nasměrovat k tomu, abyste letní měsíce prožili ve větší pohodě.


Odborníci, kteří vám mohou pomoci

Mgr. Jan Schikora
star star star star star
(37)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 2 roky praxe
Předplatné

Pomáhám s krizovou intervencí, řešením složitých situací, trénováním komunikace a prací se stresem.

Mgr. Taťána Koloničná
star star star star star
(1)
person Dospělí, náctiletí
done 3 roky praxe
Předplatné

"Někdy je toho na nás moc. Jsem tady s Vámi a můžeme si tou cestou projít společně."

Mgr. Denisa Kolouchová
star star star star star
(6)
person Dospělí, náctiletí
done 4 roky praxe

Jsem psychologem ve zdravotnictví v Centru duševního zdraví. V praxi se věnuji zejména pacientům s psychotickým onemocněním, dále také poruchou osobnosti a neurotickými obtížemi.

Mgr. Petra Svatoňová LL.M.
star star star star star
(7)
person Dospělí, náctiletí
done 13 let praxe

Pokud na bedrech nosíte náklad (v podobě nezpracovaných událostí, ublížení, ztrát, opakování chyb apod.) a chcete se ho zbavit, začněte svůj život měnit hned. Ráda vám pomohu.

PhDr. Jana Došlová
star star star star star
(16)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 11 let praxe
Předplatné

“Být šťastný nikdy nevyjde z módy. “ Lilly Pulitzer

Mgr. Kristina Kvapil Varšová
star star star star star
(4)
person Dospělí
done 2 roky praxe
Předplatné

Jsem psycholožka, která se zaměřuje na pomoc v oblastech práce, vztahů, komunikace a také v náročných životních situacích. Své služby poskytuji ve slovenštině/češtině a angličtině.

Podobné články

Tým Mám lékaře – 16. 12. 2022

Anorexie – duševní onemocnění s těžkými následky

Anorexie, jinak také známá pod pojmem nechutenství, patří stejně jako bulimie do skupiny poruch příjmů potrav...

Tým Mám lékaře – 5. 4. 2023

Experiment Vesmír 25 – Dokonalý život jako zkáza lidstva

Za celou naši historii bylo provedeno mnoho děsivých a neetických experimentů, tento je však děsivý trochu j...

Tým Mám lékaře – 14. 9. 2022

Lucidní snění – co se pod termínem skrývá, a jak začít

Pravděpodobně většina z nás již slyšela o fenoménu zvaném lucidní sen nebo také lucidní snění. Ne každý má ov...