Frenologie: Cesta od uznávané psychologické teorie k zavržení

-
Frenologie: Cesta od uznávané psychologické teorie k zavržení
V minulosti lidé věřili celé řadě vědeckých teorií, které se později ukázaly jako holý nesmysl. Jednou z nejrozšířenějších přežitých psychologických teorií byla frenologie, která se ve vědě pokoušela o propojení tvaru lidského těla s duší a osudem. Její zakladatel, Franz Joseph Gall, publikoval své první vědecké poznatky o frenologii již v roce 1798. V 19. století pak tato teorie, která vycházela ze studia tvaru lidských lebek, nabrala na popularitě především v USA a dalších západních zemích. Co se ale stalo s teorií, která spojovala hrbolky na lebce s nadáním a čím přesně se frenologie zabývala, se společně podíváme v dnešním článku.

Co je to frenologie?


Frenologie jako psychologická teorie stála na zjištěních, že někteří lidé s výrazným nadáním mají na hlavě, respektive na lebce, výraznější hrbolky. Lišili se tak od průměrných lidí tvarem lebky, což podle frenologů naznačovalo, že v mozku existují místa, odkud takovéto nadání pochází. F. J. Gall, zakladatel frenologie, např. objevil v mozku tzv. „orgánctižádosti, když se v psychiatrické léčebně setkal se ženou, která snila o tom, že se stane královnou Francie. Na její hlavě (lebce) totiž našel hrbolek, podle kterého ctižádost lokalizoval. Frenologové proto pojmenovávali určité oblasti v mozku jako „orgány“, u kterých věřili, že jsou zodpovědné za specifické charakteristiky lidí. Proto se také původně používal název organologie.

Orgány v lidském mozku


Mezi orgány ze kterých pocházely specifické lidské charakteristiky a nadání, frenologové řadili např. orgán bojovnosti, který zkoumali pomocí hledání plochých míst na hlavách mírumilovných lidí. Počet objevených orgánů se ale napříč frenology lišil, obvykle se však pohybovali kolem 40 orgánů, které členili do skupin jako je např. „morální“, „intelektuální“ nebo „sobecké“. Jednotlivé orgány v mozku frenologové měřili na základě vzdálenosti mezi hrboly na lebce a také podle vzdálenosti od centra mozku. Orgány následně hodnotili jako malé, střední a veliké. Často se ale řídili pouze vlastní zkušeností a jednotlivé orgány hodnotili např. na škále od 1 do 6. Vznikla tak také představa o průměrném člověku. Problémem ale bylo, že většina lidí měla vyšší skóre než bylo to „průměrné“. Frenologie ale nebyla vždy věda o průměrném člověku, původně vycházela především z pozorování delikventů ve věznicích a duševně nemocných v psychiatrických léčebnách.

Odkaz frenologie v moderní vědě


Přestože frenologie měla celou řadu kritiků, např. za neschopnost přesně odhadnout velikost jednotlivých „orgánů“ v mozku, stála také částečně za zrodem nových vědeckých disciplín. Koncem 19. století totiž začala frenologie značně upadat a rozdělila se tak na neurologii, která se dnes zabývá studiem mozku jako celku, a na odvětví v antropologii, které se nazývá kraniometrie a zkoumá tvar lebky, jako je např. objem mozkovny nebo zakřivení lebky.

Odvětví frenologie si získalo celou řadu vědců, kteří pak její techniky a poznatky aplikovali na širokou veřejnost. Dnes už ale dobře víme, že tvar lebky a empiricky nepodložené orgány nestojí za nebojácností nebo genialitou a ani za jiným lidským nadáním či charakteristikami. Přesto ale nebyla frenologie pouze slepou uličkou. Dala prostor vzniknout novým disciplínám a ve veřejnosti také rozšířila představu o průměrném člověku






Jones, O. P., Alfaro-Almagro, F., & Jbabdi, S. (2018). An empirical, 21st century evaluation of phrenology. Cortex, 106, 26–35. https://doi.org/10.1016/j.cortex.2018.04.011

Sysling, F. (2021). Phrenology and the average person, 1840–1940. History of the Human Sciences, 34(2), 27–45. https://doi.org/10.1177/0952695120984070

Zanatta, A., Scattolin, G., Thiene, G., & Zampieri, F. (2016). Phrenology between anthropology and neurology in a nineteenth-century collection of skulls. History of Psychiatry, 27(4), 482–492. https://doi.org/10.1177/0957154x16662812

Odborníci, kteří vám mohou pomoci

Mgr. Jan Schikora
star star star star star
(37)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 2 roky praxe
Předplatné

Pomáhám s krizovou intervencí, řešením složitých situací, trénováním komunikace a prací se stresem.

Mgr. Taťána Koloničná
star star star star star
(1)
person Dospělí, náctiletí
done 3 roky praxe
Předplatné

"Někdy je toho na nás moc. Jsem tady s Vámi a můžeme si tou cestou projít společně."

Mgr. Denisa Kolouchová
star star star star star
(6)
person Dospělí, náctiletí
done 4 roky praxe

Jsem psychologem ve zdravotnictví v Centru duševního zdraví. V praxi se věnuji zejména pacientům s psychotickým onemocněním, dále také poruchou osobnosti a neurotickými obtížemi.

Mgr. Petra Svatoňová LL.M.
star star star star star
(7)
person Dospělí, náctiletí
done 13 let praxe

Pokud na bedrech nosíte náklad (v podobě nezpracovaných událostí, ublížení, ztrát, opakování chyb apod.) a chcete se ho zbavit, začněte svůj život měnit hned. Ráda vám pomohu.

PhDr. Jana Došlová
star star star star star
(16)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 11 let praxe
Předplatné

“Být šťastný nikdy nevyjde z módy. “ Lilly Pulitzer

Mgr. Kristina Kvapil Varšová
star star star star star
(4)
person Dospělí
done 2 roky praxe
Předplatné

Jsem psycholožka, která se zaměřuje na pomoc v oblastech práce, vztahů, komunikace a také v náročných životních situacích. Své služby poskytuji ve slovenštině/češtině a angličtině.

Podobné články

Tým Mám lékaře – 21. 10. 2022

Disociativní porucha identity vs. schizofrenie - jak se liší

V dnešním článku vám představíme specifickou poruchu, které se v uplynulých letech podařilo zaujmout scénáris...

Tým Mám lékaře – 22. 11. 2023

Digitální detox: Jak odpojení od technologií pomáhá duševnímu zdraví?

Žijeme ve věku digitální revoluce, kde jsme neustále spojeni s technologiemi. Smartphony, sociální sítě a nek...

Mgr. Lucie Marcinčínová – 17. 4. 2023

Online terapie očima psychoterapeuta

Není to tak dávno, kdy jsem terapii prostřednictvím videohovoru považovala za něco velmi exotického. Vzpomíná...