Cítíte se někdy po terapeutickém sezení hůř než před ním?

-
Cítíte se někdy po terapeutickém sezení hůř než před ním?

Není pochyb, že psychoterapie dlouhodobě zvyšuje kvalitu našeho života, pomáhá léčit a patří mezi strategie jak o sebe a své duševní zdraví pečovat. Co když se ale stane, že z terapeutického sezení odcházíme s horším pocitem než před jeho začátkem? Toto zhoršení se může projevovat fyzicky i psychicky – například jako podrážděnost, emoční i fyzické vyčerpání, neschopnost cokoli dělat, bolesti hlavy či nevolnost.  


To může být samozřejmě opravdu matoucí a znepokojující, zvláště když očekáváme okamžitou úlevu a zlepšení. Jedná se však o normální stav, který je naštěstí přechodný, a i když ke zlepšení nedochází hned, procesy změny dobíhají i po odchodu z terapeutické místnosti nebo skončení videohovoru.


Proč tomu tak je?


V průběhu terapie často otevíráme náročná témata, traumata, potlačované části našeho já, různé komplikované pocity. Je to tak trochu jako Pandořina skříňka, kterou už není tak snadné znovu uzavřít a prostě přepnout do módu normálního fungování. Každá změna, dokonce i pozitivní, může být stresující. Terapie může narušit staré, nefunkční vzorce myšlení a chování, což může způsobit pocit nejistoty a diskomfortu. 


Tyto pocity však mohou být signálem, že terapie funguje – skutečně se otevíráme a zapojujeme do procesu terapie, dovolujeme si být zranitelní. 


Je dobré s touto možností počítat, nenechat se odradit. Jako při cvičení, které v začátcích bývá rovněž bolestivé, než se svaly posílí, se časem může změnit i intenzita náročných pocitů po terapeutickém sezení. 


Jak tyto pocity zvládat?


  • Promluvte si s vaším terapeutem: Buďte otevření a upřímní ohledně svých pocitů. Terapeut vám může pomoci porozumět těmto emocím a pracovat s nimi efektivně. 
  • Po sezení si dopřejte čas pro sebe: Vyhraďte si čas na sebepéči, odměňte se. Psychoterapie je náročná a často na první pohled neviditelná práce, která vyžaduje spoustu vaší energie. Proto je potřeba ji doplnit a načerpat zpět. 
  • Zkuste si o terapii něco přečíst: Můžete vyzkoušet naučit se o procesu psychoterapie něco nového, co vám pomůže proces lépe pochopit.  
  • Buďte trpěliví: Uvědomte si, že terapeutický proces je dlouhodobý a nelineární proces, při kterém zažíváme vzestupy i pády a zlepšení přichází postupně. 

 

Cítit se po psychoterapii dočasně hůř je běžná zkušenost, která je součástí hluboké práce na sobě. Tento diskomfort může být známkou toho, že se skutečně dotýkáte důležitých témat a pracujete na jejich řešení. Pokud budete trpěliví a vytrvalí, můžete tak dosáhnout významných pozitivních změn. 


Odborníci, kteří vám mohou pomoci

Mgr. Jan Schikora
star star star star star
(37)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 2 roky praxe
Předplatné

Pomáhám s krizovou intervencí, řešením složitých situací, trénováním komunikace a prací se stresem.

Mgr. Taťána Koloničná
star star star star star
(1)
person Dospělí, náctiletí
done 3 roky praxe
Předplatné

"Někdy je toho na nás moc. Jsem tady s Vámi a můžeme si tou cestou projít společně."

Mgr. Denisa Kolouchová
star star star star star
(6)
person Dospělí, náctiletí
done 4 roky praxe

Jsem psychologem ve zdravotnictví v Centru duševního zdraví. V praxi se věnuji zejména pacientům s psychotickým onemocněním, dále také poruchou osobnosti a neurotickými obtížemi.

Mgr. Petra Svatoňová LL.M.
star star star star star
(7)
person Dospělí, náctiletí
done 13 let praxe

Pokud na bedrech nosíte náklad (v podobě nezpracovaných událostí, ublížení, ztrát, opakování chyb apod.) a chcete se ho zbavit, začněte svůj život měnit hned. Ráda vám pomohu.

PhDr. Jana Došlová
star star star star star
(16)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 11 let praxe
Předplatné

“Být šťastný nikdy nevyjde z módy. “ Lilly Pulitzer

Mgr. Kristina Kvapil Varšová
star star star star star
(4)
person Dospělí
done 2 roky praxe
Předplatné

Jsem psycholožka, která se zaměřuje na pomoc v oblastech práce, vztahů, komunikace a také v náročných životních situacích. Své služby poskytuji ve slovenštině/češtině a angličtině.

Podobné články

Tým Mám lékaře – 17. 1. 2024

5 častých mýtů o psychoterapii

Přestože je psychoterapie klíčovým nástrojem pro podporu duševního zdraví, stále kolem ní panují různé mýty....

Tým Mám lékaře – 3. 10. 2022

V začarovaném kruhu rituálů – Obsedantně kompulzivní porucha OCD

Stává se vám, že při odchodu z domova opakovaně kontrolujete, zda jste opravdu zamknuli vchodové dveře? Musít...

Tým Mám lékaře – 5. 8. 2023

Využití AI v psychoterapii – rozvoj konverzační umělé inteligence

V posledním roce většina z nás zaregistrovala vysoký nárůst popularity umělé inteligence (AI). S novou techno...