ADHD není jen nemoc zlobivých dětí

-
ADHD není jen nemoc zlobivých dětí
Dnes se s diagnózou ADHD setkáváme stále častěji. Je proto dost možné, že již ve svém okolí znáte někoho, kdo má tuto poruchu diagnostikovanou, nebo jste se alespoň setkali s článkem, který tuto poruchu zmiňuje. ADHD ve zkratce způsobuje problémy se soustředěností, konkrétně se vyznačuje například nepřiměřenou mírou nepozornosti a zároveň se projevuje zvýšenou hyperaktivitou. Kolem ADHD však také panuje celá řada mýtů a nepochopení. Jedním z těch častějších je představa o ADHD jako o nemoci zlobivých dětí. Proto se v dnešním článku společně podíváme na zajímavosti o tomto neurovývojovém onemocnění, jeho léčbu a obecně se pokusíme si o ADHD udělat realističtější obrázek.

ADHD se neprojevuje pouze u dětí a mužů


Poměrně často se můžeme setkat s myšlenkou, že ADHD (zkratka z anglického termínu attention-deficit/hyperactivity disorder) je porucha, která postihuje malé děti a zázrakem v dospělosti zmizí. Opak je ale pravdou, ADHD na základě klinických studií ve velké části případů přetrvává do dospělosti. Uvádí se, že se může jednat až o 60 % případů. U dospělé populace pak odhadujeme výskyt ADHD kolem 2 až 4 %. U dětí se prevalence z těchto důvodů pohybuje ještě o něco výše, přibližně kolem 7 %. Problematická diagnóza ADHD se zdá především u ženského pohlaví, jelikož se symptomy této poruchy mohou projevovat u každého pohlaví odlišně. Přestože některé ženy vykazují příznaky ADHD, jako je nepozornost nebo neefektivní hospodaření s časem, kliničtí lékaři tyto problémy často správně nediagnostikují. Rozdíl mezi výskytem ADHD mezi muži a ženami je patrný také napříč klinickými studiemi o této poruše, jelikož drtivá většina participantů (účastníků) je ve studiích o ADHD mužského pohlaví.

Projevy ADHD v každodenním životě


Život s ADHD může ztěžovat celou řadu životních situací. Není proto ani příliš divu, že právě lidé s ADHD mívají tendence k závislostem (15 až 25 % lidí s ADHD) či k úzkostem nebo sociální fobii (až 50 %). Lidé s ADHD svůj každodenní život popisují na přirovnáních, jako je např. „Je to jako by můj mozek byla televize, jejíž ovladač drží někdo jiný a neustále přepíná kanály“ nebo „Je to jako kdyby v mém mozku byl vypínač, který náhodně přiřazuje, jestli mě něco neskutečně nadchne, nebo hrozně nudí“. Popisují také proud myšlenek slovy: „V hlavě proudí příliš myšlenek najednou a je proto těžké určit, co by mělo mít prioritu“. Na těchto zkušenostech si můžeme povšimnout, jak pro člověka s ADHD může být náročné udržení pozornosti, nebo naplánování dlouhodobější strategie. Mohou se proto také objevovat pocity bezmoci a citlivosti vůči odmítnutí.

Léčba ADHD v ČR


Dnes se léčba ADHD poměrně často řeší pomocí medikace. K lékům na ADHD je však pro začátek důležité zmínit, že nefungují jako léky na běžné nemoci. Léky příznaky ADHD pouze zmírňují a po jejich vysazení se mohou příznaky znovu vracet. Proto se také souběžně doporučuje pravidelně chodit na psychoterapie. Dostupné léky v ČR dělíme na nestimulanty a stimulanty. Pod nestimulanty řadíme např. lék Strattera, Atominex nebo také Bitinex. Mezi stimulanty pak řadíme léky jako je např. Ritalin nebo Concerta. Stimulanty však v některých případech psychiatři v ČR neradi předepisují a proto se pravděpodobně častěji setkáte s nestimulanty. Stimulanty mají také tu výhodu, že jejich účinek začnete pociťovat již ve stejný den, zatímco u nestimulantů může být efekt pozorovatelný až v rámci týdnů nebo měsíců.

Attoe, D. E., & Climie, E. A. (2023). Miss. Diagnosis: A Systematic Review of ADHD in Adult Women. Journal of Attention Disorders, 27(7), 645–657. https://doi.org/10.1177/10870547231161533

@můj_ADHD_mozek na Instagramu

Targum, S. D., & Adler, L. A. (2015). Our current understanding of adult ADHD. PubMed, 11(11–12), 30–35. https://pubmed.ncbi.nlm.nih.gov/25621186

Williams, O. C., Prasad, S., McCrary, A., Jordan, E., Sachdeva, V., Deva, S., Kumar, H., Mehta, J., Neupane, P., & Gupta, A. (2023). Adult ADHD: a comprehensive review. Annals of Medicine and Surgery, Publish Ahead of Print. https://doi.org/10.1097/ms9.0000000000000631

Odborníci, kteří vám mohou pomoci

Mgr. Jan Schikora
star star star star star
(37)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 2 roky praxe
Předplatné

Pomáhám s krizovou intervencí, řešením složitých situací, trénováním komunikace a prací se stresem.

Mgr. Taťána Koloničná
star star star star star
(1)
person Dospělí, náctiletí
done 3 roky praxe
Předplatné

"Někdy je toho na nás moc. Jsem tady s Vámi a můžeme si tou cestou projít společně."

Mgr. Denisa Kolouchová
star star star star star
(6)
person Dospělí, náctiletí
done 4 roky praxe

Jsem psychologem ve zdravotnictví v Centru duševního zdraví. V praxi se věnuji zejména pacientům s psychotickým onemocněním, dále také poruchou osobnosti a neurotickými obtížemi.

Mgr. Petra Svatoňová LL.M.
star star star star star
(7)
person Dospělí, náctiletí
done 13 let praxe

Pokud na bedrech nosíte náklad (v podobě nezpracovaných událostí, ublížení, ztrát, opakování chyb apod.) a chcete se ho zbavit, začněte svůj život měnit hned. Ráda vám pomohu.

PhDr. Jana Došlová
star star star star star
(16)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 11 let praxe
Předplatné

“Být šťastný nikdy nevyjde z módy. “ Lilly Pulitzer

Mgr. Kristina Kvapil Varšová
star star star star star
(4)
person Dospělí
done 2 roky praxe
Předplatné

Jsem psycholožka, která se zaměřuje na pomoc v oblastech práce, vztahů, komunikace a také v náročných životních situacích. Své služby poskytuji ve slovenštině/češtině a angličtině.

Podobné články

Tým Mám lékaře – 22. 7. 2024

Pozitivní i negativní dopady léta na naše duševní zdraví

Léto je pro mnohé lidi obdobím naplněným sluncem, dovolených, odpočinku a příležitostí potkávat se s přáteli....

Mgr. Lucie Marcinčínová – 16. 5. 2024

Tři zlatá pravidla terapie zaměřené na řešení

Psychoterapie zaměřená na řešení je jedním z odvětví psychoterapeutických směrů. Jak již název vypovídá, neza...

Tým Mám lékaře – 24. 3. 2023

Disociativní porucha identity (DID) pod lupou – 1. díl

V  nedávném článku jsme si představili disociativní poruchu identity a poukázali na hlavní rozdíly mezi to...