4 důvody, proč navštěvovat psychologa pravidelně

-
4 důvody, proč navštěvovat psychologa pravidelně

V dnešní době se většina z nás potýká s celou řadou problémů, ať už to jsou například napjaté vztahy v rodině či špatná finanční situace. Proto není žádná ostuda vyhledat pomoc psychologa. Důležité je však mít na paměti, že návštěva psychologa většinou nebývá jednorázovou záležitostí. Naopak je prospěšné navštěvovat vašeho psychologa opakovaně a hlavně pravidelně. V dnešním článku si představíme hned několik důvodů, proč pro nás mohou být tyto opakované návštěvy značným přínosem.


1) Prohloubení vzájemné důvěry – Jedna z hlavních překážek, se kterou se většina z nás na počátku potýká, je důvěra vůči našemu psychologovi. Svěřit se se svými problémy cizímu člověku není žádná hračka a jedno hodinové sezení opravdu nemusí stačit na prolomení ledů. Vybudování bezpečného a důvěryhodného prostředí vyžaduje svůj čas, a proto je opravdu nadmíru vhodné, abyste svého psychologa navštěvovali opakovaně. Pokud se se svým psychologem dokážete svobodně a otevřeně bavit, v tu chvíli vám dokáže nejlépe pomoci.


2) Zlepšení osobních vztahů – Podobně jako s prohlubováním důvěry i zlepšování vztahů se neobejde bez ustavičné práce a snahy. Naše problémy se nevyřeší mávnutím kouzelného proutku, chce to vynaložit čas a velkou dávku odhodlání. Proto je klíčové mít s psychologem naplánovaná pravidelná sezení, jelikož může trvat delší dobu, než společně vše proberete.


3) Nácvik nových dovedností – Sezení u psychologa se velmi často pojí s celou řadou nových technik, které vám psycholog nabízí třeba ke snížení míry stresu nebo ke správnému zapojení vaší vlastní představivosti. Takové dovednosti ale potřebují svůj čas a musejí se pečlivě trénovat pod odborným dohledem psychologa. Ne nadarmo se ostatně říká, že opakování je matka moudrosti.


4) Prevence duševního zdraví – Návštěva psychologa z nás rozhodně nedělá žádné blázny. K psychologovi můžeme samozřejmě chodit i tehdy, když nás zrovna nic netrápí. Jedná se tedy o určitou formu prevence, kdy se můžeme vypovídat, urovnat si tím naše myšlenky a třeba i získat lepší představu, na co bychom se měli ve svém životě dále zaměřit.


Jednoduše řečeno, návštěva psychologa nikdy není ztráta času, pokud jste takové zkušenosti otevření. Zásadní je, abyste si našli psychologa, který bude odpovídat vašim potřebám a se kterým si lidsky „sednete“. Podívejte se na náš článek „Jak si vybrat svého psychologa“ a snižte tak riziko, že si se svým psychologem nebudete rozumět.


Začněte s terapií ještě dnes a vyberte si jednoho z našich psychologů.

Odborníci, kteří vám mohou pomoci

Mgr. Jan Schikora
star star star star star
(37)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 2 roky praxe
Předplatné

Pomáhám s krizovou intervencí, řešením složitých situací, trénováním komunikace a prací se stresem.

Mgr. Taťána Koloničná
star star star star star
(1)
person Dospělí, náctiletí
done 3 roky praxe
Předplatné

"Někdy je toho na nás moc. Jsem tady s Vámi a můžeme si tou cestou projít společně."

Mgr. Denisa Kolouchová
star star star star star
(6)
person Dospělí, náctiletí
done 4 roky praxe

Jsem psychologem ve zdravotnictví v Centru duševního zdraví. V praxi se věnuji zejména pacientům s psychotickým onemocněním, dále také poruchou osobnosti a neurotickými obtížemi.

Mgr. Petra Svatoňová LL.M.
star star star star star
(7)
person Dospělí, náctiletí
done 13 let praxe

Pokud na bedrech nosíte náklad (v podobě nezpracovaných událostí, ublížení, ztrát, opakování chyb apod.) a chcete se ho zbavit, začněte svůj život měnit hned. Ráda vám pomohu.

PhDr. Jana Došlová
star star star star star
(16)
person Dospělí, náctiletí, děti
done 11 let praxe
Předplatné

“Být šťastný nikdy nevyjde z módy. “ Lilly Pulitzer

Mgr. Kristina Kvapil Varšová
star star star star star
(4)
person Dospělí
done 2 roky praxe
Předplatné

Jsem psycholožka, která se zaměřuje na pomoc v oblastech práce, vztahů, komunikace a také v náročných životních situacích. Své služby poskytuji ve slovenštině/češtině a angličtině.

Podobné články

Ondřej Zbejval – 15. 8. 2024

Má vaše dítě problémy ve škole? Naučte se rozpoznat specifické poruchy učení

Každý rodič touží po tom, aby se jeho dítě ve škole cítilo úspěšné a spokojené. Někdy se však může stát, že i...

Ondřej Zbejval – 17. 9. 2024

Frenologie: Cesta od uznávané psychologické teorie k zavržení

V minulosti lidé věřili celé řadě vědeckých teorií, které se později ukázaly jako holý nesmysl. Jednou z nejr...

Tým Mám lékaře – 28. 12. 2023

Psychologie štěstí: Cesta k trvalému a hlubokému pocitu naplnění

Štěstí, neustále vyhledávaný pocit, které spojuje všechny lidské bytosti. Odpověď na otázku, jak, a jestli vů...